Zakaj Fifi ne pride, ko ga pokličem?

Se ti je že zgodilo, da je kuža med igro “oglušel” in ni slišal tvojih klicev?

Seveda se mu je sluh čudežno povrnil zvečer, ko je slišal šumenje vreče z briketi. Ali ko je videl, da iz torbe vlečeš frizbi.

Nenavadno kako dobro slišijo tiste stvari, ki jih želijo slišati, ane?

Toda kako prepričati psa, da te bo slišal takrat ko to želiš, ne takrat ko mu to ustreza? Kako dobiti stoprocenten odpoklic, ne glede na to kaj pes v tistem trenutku počne?
java1
Psi so zelo preprosta bitja. Počnejo tiste stvari, ki jim prinašajo več dobrih in manj slabih občutkov. To je vse. Ko skušaš odpoklicati psa iz igre se v njegovi glavi pojavi vprašanje: ali se bom imel bolj fino če še malo tekam s pasjim prijateljem, ali če se vrnem k svojemu človeku, da me pripne na povodec in greva domov?

Ja, zelo težka odločitev… 😉

Večina psov si na to vprašanje odgovori tako hitro, da se jim ni treba niti ustaviti in pomisliti, kaj šele, da bi se vrnili k lastniku. Ignoriranje odpoklica je postalo navada, tako da jim o tem ni treba več razmišljati – delujejo avtomatično!

Kaj storiti?

Če ga začneš loviti se mu bo zdelo fino in se ti bo še bolj izmikal. Če ga pustiš, da teka in kaznuješ ko pride nazaj, bo vedel kaj ga čaka naslednjič in si bo še manj želel priti k tebi.

Kako torej nadomestiš to navado s tisto po kateri kuža pride, ko ga pokličeš?

V tečaju odpoklica uporabljamo formulo

stoprocenten odpoklic = motivacija + samokontrola + navada

Motivacija: najprej ga prepričamo, da je vračanje k lastniku celo bolj zabavno kot tekanje z drugimi psi, lovljenje vran, mačk in zajcev. Poiščemo najboljše nagrade in za dobro mero uporabimo še psihološke prijeme s katerimi moč motenj uporabimo proti njim.

Samokontrola: ta je kot mišica – več kot jo uporabljamo (tako ljudje kot psi), močnejša je. Z vajami jo okrepimo, da se pes lažje odloči zapustiti drugega psa, divjad ipd in pridirka k nam! In to ne da bi mu pred nosom mahali s priboljški ali igračo.

Navada: s samo nekaj minutami vaje na dan postane vračanje k lastniku močnejša navada od tiste stare, po kateri se je kuža podil za motnjami dokler se mu je zdelo.

PuppyJava_JumpForBug

Ko bodo vsi elementi formule na mestu, bo tu tudi stoprocenten odpoklic. Nič več skrbi, da bi se med igro tako zaigral, da bi pozabil nate ali da bi stekel do kakšnega agresivnega psa. Nič več čakanja, da se bo naveličal lova na srne. Skratka, sprehodi s kužkom bodo veliko manj stresni.

Ne nazadnje je odpoklic tudi osnova za trening pasjih športov pri katerih imamo psa spuščenega, npr. agility in rally obedience. Ni skrbi, da bi ti kuža ušel k drugim psom v skupini, saj ga lahko kadarkoli pokličeš nazaj (ampak ga ne bo treba, ker naše vaje zelo povečajo njegovo pozornost). Dodaten bonus pozornosti je, da se kuža hitreje uči, raje dela in je zato delo z njim bolj zabavno.

In vse to od tečaja odpoklica? Ne me basat! Saj smo se učili odpoklic, pa še vedno ne pride, ko ga pokličem!

Kadarkoli kuža ne pride na odpoklic je to znak, da en del formule manjka. Tule je še enkrat:

stoprocenten odpoklic = motivacija + samokontrola + navada

V tečaju bomo skozi različne igre zgradili vse tri komponente formule in se še posebej potrudili pri tisti, ki pri posameznem psu najbolj šepa.

To bomo naredili skozi tri vrste aktivnosti:

  • Igre, ki dajo psu misliti in ga učijo novih konceptov
  • Igre, s katerimi kuža v lastniku odkrije zabavnega partnerja
  • Vaje, ki razkrivajo luknje v pasjem razumevanju, da jih lahko zakrpamo in tako dobimo boljši odpoklic. Pogosto se lastnik niti ne zaveda kaj kuža razume in česa ne, dokler tega ne vidi na lastne oči.

Tečaj vsebuje 1 uro teorije, 12 ur vaj in privatno srečanje na katerem ti bom pomagala znanje iz tečaja prenesti v realni svet. Hočemo odpoklic, ki bo deloval povsod, ne le na poligonu!

Kje: poligon ŠKD Elaeth, Ljubljana

Kdaj: september – november 2014 (enkrat tedensko)

Za več informacij izpolni spodnji obrazec:

^^^^^^^^^ Ne pozabi klikniti na gumb Submit ^^^^^^^^^

– Andreja Žitnik

P.S. Če zgornji obrazec ne deluje mi lahko pošlješ tudi sporočilo preko FB http://www.facebook.com/andreja.zitnik ali me pokličeš na telefon 041 962 407

P.P.S. Več o meni najdeš tule

Advertisements
Leave a comment

Don't be shy - leave a comment!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: