Tečaj odpoklica

Ravno zaradi slabega odpoklica je za prvomajske praznike 2011 mojega whippeta Rubya zbil avto. Iz zmedenega, paničnega, z bolečino prežetega govora mojega partnerja se ni dalo dobro razbrati kaj se je zgodilo, jasno je bilo samo, da Ruby krvavi, je v šoku in da nujno potrebuje veterinarja.

Dežurno veterinarko na veterinarski postaji v Izoli smo ravno še ujeli, da mu je očistila rane in ga zašila. Seveda smo plačali 150% cene, ker smo prišli v času dežurstva, ampak to smo z veseljem storili, da smo le našli nekoga, ki je lahko Rubyu pomagal ob pozni uri.

Preostanek praznikov je Ruby preživel v svojem svetu. Komaj da je vedel kaj se dogaja okoli njega. Rana na glavi se je zacelila v 14 dneh, dlake so zrasle nazaj v dveh mesecih. Imel je strašno srečo, da ni bilo nič zlomljenega, a nekatere travme od tistega večera še štiri leta kasneje živijo v njegovi psihi.

Ironija te zgodbe je, da sem z Rubyem zadnji mesec pred dogodkom intenzivno vadila odpoklic in sem ga lahko odpoklicala od 95% skušnjav… Toda ne vseh. Zato je imel moj dragi navodila naj Rubya ne spušča s povodca. Ampak saj veste kako je to… skozi eno uho noter, skozi drugo ven…

Kar je bilo, je bilo. Novi cilj je bil doseči 100% odpoklic. Na prvi klic, ne na deseti.

S pomočjo vaj, ki sva se jih naučila v online tečaju Recallers (Susan Garrett), nama je to tudi uspelo. In kot zanalašč se je dva meseca za tem spet zgodilo, da je bilo treba uporabiti odpoklic v krizni situaciji.

Z družino smo praznovali rojstni dan v stari Ljubljani. Bilo je toplo, zato smo jedli zunaj, Ruby pa je bil privezan poleg mojega stola. Sredi večerje se je po drugi strani ceste mimo nas leno sprehodila porejena mačka in Ruby si je očitno mislil, da si bo tudi on ujel večerjo. Skočil je pokonci, se zaletel s tako silo, da je strgal povodec in že je izginil za mačko!

Na srečo sem bila dovolj prisebna, da sem ga takoj poklicala in Ruby je prišel nazaj. Lahko bi stekel na cesto, lahko bi ga povozil avto, tako pa je bil vsega skupaj prost samo par sekund.

Spodnji video o Rubyevi zgodbi si je ogledalo že več kot 9.000 ljudi:

Odličen odpoklic lahko reši življenje vašemu pasjemu prijatelju, ko ta teče proti cesti, železniški progi ali neznanemu psu.

100% odpoklic zame pomeni, da pes:

 • Priteče k vodniku na prvi klic
 • Pusti hrano, druge pse, ljudi, živali itd kadar jih vodnik pokliče
 • Da se odzove na prvi klic tudi če že teče za mačkom/srno/drugim psom
 • Da ob odpoklicu pride čisto do vodnika in se pusti prijeti
 • Da je pozoren na vodnika tudi kadar so v bližini moteči dejavniki
 • Da kljub skušnjavam ne zapušča vodnika med delom
 • Da se ne oddalji preveč od vodnika
 • Da pride tudi če ne vidi nagrade. Med tečajem bomo sicer pse bogato nagrajevali za odpoklic, vendar jih bomo hkrati naučili, da nagrada ni vedno vidna, tako da odpoklic ne bo odvisen od tega ali imate pri sebi njihove najljubše priboljške ali igrače.

Tudi če vaš cilj ni naučiti 100% odpoklic, ampak recimo vsakdanji odpoklic, pri katerem pes pride v večini primerov, boste skozi tečaj odpoklica s kužkom razvili globji odnos, kuža bo bolj pozoren na vaše besede in sprehodi bodo prijetnejši.

Odpoklic učimo skozi več kot 20 iger in vaj:

 • Igre, ki dajo psu misliti in ga učijo novih konceptov (za gradnjo in utrjevanje samokontrole)
 • Igre, s katerimi kuža v lastniku odkrije zabavnega partnerja (za motivacijo)
 • Vaje, ki razkrivajo luknje v pasjem razumevanju, da jih lahko zakrpamo in tako dobimo boljši odpoklic. Pogosto se lastnik niti ne zaveda kaj kuža razume in česa ne, dokler tega ne vidi na lastne oči.

Tečaj bo trajal 2 meseca in vseboval 12 ur dela na poligonu.

Poleg vaj na poligonu je seveda potrebno vaditi tudi na sprehodih in vsak dan vsaj 5 minut doma. Vaš kuža bo vesel dodatne pozornosti 🙂

Kje: poligon ŠKD Elaeth, Ljubljana

Kdaj: april-maj 2015, za točne dneve se bomo uskladili s tečajniki

Cena: 120 EUR

Zelo zaželjeno je, da imajo psi opravljeno malo šolo ali podoben tečaj.

 

Za prijavo na tečaj mi pošljite e-mail na newdrim@gmail.com z naslednjimi podatki:

Vaša telefonska številka:

Ime psa:

Starost:

Pasma:

Nato se bomo dogovorili na katere dneve bomo imeli tečaj.

 

Na dober odpoklic!

– Andreja Žitnik

Tel.: 041 962 407

 

P.S. Seveda lahko to sporočilo posredujete tudi prijateljem in znancem, ki imajo težave s priklicom psa ali ki želijo s psom razviti boljši odnos.

P.P.S. Pa še en ne tako zelo uspešen odpoklic 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=3GRSbr0EYYU

Leave a comment

Don't be shy - leave a comment!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: